Op de ene lijken de jaren geen vat te hebben, terwijl de andere serieus getekend wordt door de tand des tijds. Dat maakt de ‘10 Year Challenge’ op sociale media (soms pijnlijk) duidelijk. Hoe komt dat? Wij gingen op consultatie bij een geriater en een antiverouderingsexpert.

De hashtag #10YearChallenge is al een hele poos trending op Facebook, Instagram en Twitter. Gebruikers posten twee foto’s naast elkaar, één van tien jaar geleden en één actuele. Liefst van al in een gelijkaardige pose. De populaire uitdaging bestaat ook onder de naam #HowHardDidAgingHitYou (Hoe hard heeft het ouder worden je geraakt?) en dat valt bij sommigen duidelijk beter mee dan bij anderen. Terwijl je bij Hollywoodster Reese Witherspoon (42) amper kunt zien welke van de twee foto’s de oudste is — alsof ze immuun is voor ver oudering — voorziet zanger Phil Collins (67) een beeld van z’n ietwat ingezakte gezicht van het nuchtere bijschrift: «Je kan de tijd niet terugdraaien.»

«Als ik patiënten met veel rimpels zie, vraag ik hen weleens: ‘Was u vroeger landbouwer of heeft u in

de bouw gewerkt?’ Meestal bevestigen ze mijn vermoeden», zegt Etienne Joosten, hoogleraar Geriatrie in het UZ Leuven. «Samen met roken is overmatige blootstelling aan de zon nefast voor de huid. Omgekeerd hebben nonnetjes die in een gesloten omgeving weinig zijn blootgesteld aan de zon vaak tot op hoge leeftijd een gave huid.»

Tweeling

Dermatoloog en cosmetisch chirurg Ilan Karavani, met een praktijk in Antwerpen, is al decennia in de ban van de vraag: wat bepaalt of we er goed uitzien? Sommige factoren zijn genetisch: de huid van een man veroudert bijvoorbeeld minder snel dan die van een vrouw. Het vel van mijnheer is 25% dikker en heeft een hogere collageendichtheid — een eiwit dat ervoor zorgt dat je huid strak blijft, maar waarvan de productie afneemt naarmate je leeftijd vordert. Nog zo’n genetisch verschil: Aziaten verrimpelen minder dan Europeanen. Maar je kan niet álles verklaren met DNA. Karavani onderzocht zeven eeneiige tweelingen. Genetisch identiek en toch leken sommige proefpersonen stukken jonger/ouder dan hun tweelingbroer of -zus. «Ik heb hen allemaal omstandig geïnterviewd en ben tot zes conclusies gekomen. Een gebalanceerd dag- en nachtritme zijn van het grootste belang. Voorbeeld: een vrouw werkte als nachtzuster en moest overdag ook nog allerlei taken uitvoeren. Zij zag er 20 jaar ouder uit dan haar tweelingzus met een ‘gewone’

job. Ook van belang: proportioneel eten, met op tijd en stond kleine excessen. Af en toe een

glaasje wijn, dat moet je vooral niet overslaan. Ten derde: als je er goed wil blijven uitzien, is zware

fysieke arbeid na je 45ste uit den boze. Het hormonale systeem ondersteunt dat dan niet meer.»

Waarom tand des tijds de ene vleit en de andere bijt.

Knip-en-plakwerk

In zijn laatste drie conclusies legt Karavani het verband met hoe je in het leven staat. Dat straal je uit. «Accepteer je rol in de maatschappij. Omgekeerd moet de maatschappij ook jouw rol aanvaarden. Zorg eveneens voor een goed partnerschap. Dat is niet noodzakelijk een levenspartner, maar iemand die je compleet maakt in de ruimste betekenis. Ten slotte is je inkomen van belang. Dat hoeft niet fenomenaal te zijn, maar je mag niet het gevoel hebben dat je te weinig hebt.» Hoewel veel patiënten langskomen bij Karavani voor botox en knip-en-plakwerk, hoef je helemaal niet onder het mes om er goed uit te zien. «Wie geregeld scrubt, voedingssupplementen neemt en een crème gebruikt, komt óók fris voor de dag.»

Dit kan je zélf doen

 1. Niet roken
  Verstokte rokers herken je aan hun grauwe huidskleur. Dat heeft te maken met het verminderde zuurstoftransport naar de weefsels. Daarnaast hebben rokers vaak overtollige huid aan het bovenste ooglid en zakjes onder het onderste ooglid, en rimpels aan de boven- en onderlip.
 2. Beschermt tegen zon
  Uv-straling is één van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering. Zorg dat je gezicht, hals, handen en decolleté ingesmeerd zijn met een dag- of zonnecrème met voldoende hoge factor. Overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot een gele, verdikte huid.
 3. Evenwichtig eten
  Elke dag groenten en fruit, weet u wel. Af en toe een glaasje alcohol kan geen kwaad, maar dan wel met mate.
 4. Genoeg slapen
  Zeven à acht uur moeten volstaan. ’s Middags een powernap van 20 minuten is ideaal om er de hele dag fris uit te zien.
 5. Zoek een lief
  Wie verliefd is en minstens één keer per week de lakens deelt, krijgt een opstoot van geluk en dat zié je. Geen lief? Ga op stap met vrienden of neem een hond waarmee je kan wandelen om sociale contacten te leggen.
 6. Sportief, zonder te overdrijven
  Drie keer per week is ideaal. Te vaak en te lang hardlopen is géén goed idee: je gezicht kan er sneller door verouderen. Je huid rekt immers uit van het aanhoudende op en neer springen.

(Bron: HLN)