Als je dun haar hebt, heb je pech. En als je haar uitvalt, is er niets meer aan te doen. Deze twee clichés zijn voorbijgestreefd, want sinds een aantal jaren maakt de medische wetenschap het mogelijk om meer en voller haar te krijgen zonder pruiken of operaties. Dermatoloog Ilan Karavani legt uit waardoor haaruitval veroorzaakt wordt en wat je kan doen om het te verhelpen.

“Begin jaren negentig deed ik haartransplantaties”, vertelt dokter Karavani. “Daarbij worden haarfollikels achteraan de schedel weggehaald en ingebracht op de kale plaatsen. Maar ik vond het resultaat niet mooi, je blijft het zien”. De auteur van ‘Uw Huid’ legde zich de afgelopen decennia vooral toe op huidverzorging en anti-ageing, maar een drietal jaar geleden kwam hij in aanraking met nieuwe, niet-chirurgische manieren om haargroei te bevorderen. Deze methodes introduceert hij nu in zijn eigen privé kliniek in Antwerpen, waar deze week een nieuwe ‘hair clinic’ geopend wordt. “Wat we eigenlijk doen, is slapende haarfollikels wakker maken, zodat je meer en dikker haar krijgt”, legt hij uit.

Waardoor wordt haaruitval veroorzaakt?

“Om dat te weten, moeten we een bloedanalyse doen. In tien à vijftien procent van de gevallen is er een duidelijk probleem, zoals een tekort aan vitamine B of ijzer, een schildklieraandoening of een hormonale aandoening. Meestal zijn die vrij eenvoudig op te lossen, door bijvoorbeeld supplementen te nemen. Bij een heel klein percentage gaat het om een zwaar medisch probleem. Maar bij de meeste patiënten is er sprake van chronoandrogenetischge alopecie: tijd, hormonen en genen spelen hierbij een rol. Je krijgt minder haar als je ouder wordt, of naarmate de vrouwelijke hormonen dalen met de tijd. En je genen bepalen hoeveel je erfelijk belast bent. Daarnaast zijn er nog een paar andere factoren: na een zwangerschap kan je haar uitvallen door de daling van hormonen, na een stressperiode ook.”

Groeit al je haar weer terug na haaruitval?

“Dat hangt ervan af of de haarfollikels slapen of helemaal dood zijn. Als we op foto’s van de haaranalyse zien dat de haren tussen de 0.04 en de 0.1 mm dik zijn, spreken we van slapende follikels, die kunnen we weer wakker maken. Maar een follikel die dood is, kunnen we niet tot leven wekken. Daarom halen we de beste resultaten bij vrouwen en mannen tussen de 25 en de 50 – zij hebben de meeste slapende follikels.”

Hoe maak je slapende follikels weer wakker?

“Dat hangt af van of je man of vrouw bent, van je leeftijd, van de graad van je haarverlies. Het kunnen prikken in je bil of je schedelhuid zijn, of behandelingen met prp (platelet rich plasma, waarbij bloed wordt getrokken, gecentrifugeerd en opnieuw wordt geïnjecteerd, nvdr). Die injecties kunnen plantaardige formules bevatten, vitamines, mineralen, soms minoxidil, finasteride of hormonen. Het is veilig voor het lichaam omdat we dankzij needling – een pen met 11 naaldjes die door de hoornlaag prikt – maar hele lage dosissen nodig hebben. Na zes à zeven weken zie je resultaat, na twaalf weken kan je tot wel dertig procent meer haar hebben. Je moet het wel blijven onderhouden, want het resultaat is niet blijvend. De voornaamste oorzaken van haarverlies, tijd, hormonen en genen, kunnen we niet wegnemen.”

Kan je niet gewoon wat pillen en een lotion bij de apotheker kopen?

“Een gewone lotion geraakt moeilijk door de dikke hoornlaag van de huid. En vitamines kunnen helpen, maar alleen als ze hele hoge concentraties werkzame stoffen bevatten. Dat maakt dat ze erg duur worden en in een kleine professionele niche vallen. Haarverlies is geen algemeen probleem dat iedereen met dezelfde pil kan oplossen, het wordt door zeer specifieke factoren veroorzaakt.”

Is er voor elk haarprobleem een oplossing?

“Bij mannen die genetisch belast zijn met kaalheid is het moeilijker. Zij moeten redelijk jong een keuze maken: vind ik het niet zo erg, of ga ik het behandelen? Als je jong begint, zal je langer meer haar houden, maar je moet er natuurlijk wel tijd en budget insteken. Mannen met een stressgerelateerde kaalheid tussen de 25 en 50 zijn wel te behandelen. Bij vrouwen is er meestal wel een oplossing. Het grootste deel van de vrouwen komt trouwens bij ons omdat ze meer en voller haar willen. Dat gaat redelijk eenvoudig: er is een Belgisch bedrijf dat een schuim heeft ontwikkeld dat zich beter ‘zet’ op de huid. Als we daar actieve ingrediënten aan toevoegen om de haargroei te bevorderen, heb je een product dat je thuis zelf kan gebruiken voor meer en dikker haar.”