Een pleidooi van een dermatoloog voor natuurgeneeskunde.

Sofie Vanden Bossche interviewt Dr. Ilan Karavani voor het magazine Psycholgies.

Ik stap tegelijk met drie Nederlandse vriendinnen de Carpe kliniek van dr. Ilan Karavani binnen. Ze giechelen uitgelaten, ze genieten van hun uitje naar de schoonheidskliniek als van een terrasje of een namiddagje shoppen. Ik vraag me af of zij, en bij uitbreiding iedereen die hier over de vloer komt, beseffen wie ze straks voor zich krijgen.

Ilan Karavani werkt als dermatoloog met botoxspuiten, fillers, volumizers en aanverwanten, maar is als kleinzoon van een rabbijn ook een spiritueel en filosofisch aangelegd man. Dr. Ilan Karavani: “Ayurveda heeft hetzelfde effect als laser. Een kant van de dokter die de meeste patiënten niet te zien krijgen.

Karavani is tot over de landsgrenzen heen een autoriteit op het vlak van schoonheidsbehandelingen voor de huid. Begin dit jaar goot hij zijn 30 jaar praktijkervaring in een boek: Uw huid. Het werd een gids voor mensen die niet bij hem op consultatie (kunnen) gaan maar wel de juiste cosmetica en gezichtsverzorging willén kopen. Nu voegt hij er een nieuw hoofdstuk aan toe, over de weldaden van ayurveda voor de huid.”

  • Een tiental jaar geleden trok je voor het eerst naar Indië voor een ayurvedische reinigingskuur. Waarom?
  • Waarin schuilt volgens jou, als westers geschoold medicus, de kracht van natuurgeneeskunde?
  • In de Carpe kliniek behandel je rimpels, pigmentvlekken, couperose … Zou je dezelfde resultaten kunnen bereiken via ayurveda?
  • Wat houdt dat concreet in? Hoe kan ayurveda voor een mooie huid zorgen?
  • Pas je je kennis van natuurgeneeskunde toe op je patiënten van de Carpe kliniek?
  • Is het niet contradictorisch dat je én in natuurgeneeskunde gelooft én met botoxspuiten en laserstralen werkt?

(Psychologies)