Zomerklaar? Scrubben maar!

Nu de zon overuren presteert, is scrubben een must. Een scrub of peeling reinigt de huid in de diepte, zorgt voor een mooiere lichtweerkaatsing en houdt je velletje jong. Niets dan voordelen dus, maar ga vooral niet te enthousiast schrobben en schuren.

Scrubben of exfoliëren betekent letterlijk ‘verwijderen van lagen’. De huidcellen groeien in lagen vanuit de diepte naar de oppervlakte, waar ze uiteindelijk afsterven en de huid onopgemerkt verlaten als fijne schilfers. Door te exfoliëren wordt een signaal om zich te vernieuwen naar de onderliggende levende cellagen gestuurd. Het resultaat is een frissere nieuwe huid.

Voordelen

Er bestaan twee technieken van exfoliatie: een mechanische op basis van korrels die we scrub noemen, en een chemische op basis van zuren die we peeling noemen. Tijdens het scrubben gaan we de bovenlaag afschuren, terwijl de zuren de bovenlagen eerder losweken. Dermatologen zweren al jaren bij deze twee technieken. Ze zijn de belangrijkste remedie tegen huidveroudering. uiteraard voelt de opperhuid fijn en zacht aan na het exfoliëren, maar de voordelen reiken veel verder dan dat.

Zo zorgen de vernieuwde lagen voor een betere lichtweerkaatsing en dus een mooiere huid. Na het exfoliëren kunnen de actieve bestanddelen in crèmes en serums de diepere lagen gemakkelijker bereiken en hun werking optimaal uitoefenen. Het verwijderen van de hoornlaag ontstopt eveneens de met talg en schilfers gevulde poriën. na zes tot acht weken regelmatig exfoliëren boek je zeker resultaat en ontstoppen deze poriën, wat je een puistjesvrije en egale teint oplevert. En dat is nog niet alles. Exfoliëren brengt de huid in beweging en zorgt voor de vorming van meer collageen. Op die manier ga je rimpelvorming tegen.

Ook dunne en zeer gevoelige huidjes zijn gebaat bij scrubben. ogenschijnlijk wordt de huid in eerste instantie dunner door het verlies van enkele lagen dode schilfers. Maar onmiddellijk daarna gaat de huid zich verdedigen door de levende cellagen te verdikken en meer collageen aan te maken. Hierdoor wordt op termijn zelfs de dunnere huid dikker en de gevoelige huid minder gevoelig. Om die reden is ook héél zacht scrubben van de dunne huid rond de ogen aan te raden. Na verloop van tijd zal de huid ook daar haar kracht en soepelheid herwinnen.

Methode

De kunst van het exfoliëren is zacht te beginnen. Je mag zeker niet overenthousiast gaan schrobben of schuren. Het voelt misschien alsof je extra efficiënt bezig bent, maar het brengt je huid juist helemaal uit balans! De huid op het gelaat is immers flinterdun en er kunnen kleine krasjes of beschadigingen ontstaan. Zelfs voor een stevige gelaatshuid is een ruwe scrub nooit aangewezen. Scrubben doe je dus met zachtheid en uitsluitend op een natte huid. Ideaal is tijdens de douche of het bad ’s avonds. Een goede scrub bevat naast voldoende korrels ook de nodige kalmerende en beschermende ingrediënten, kijk dus goed op de verpakking.

De hoeveelheid ter grootte van een amandelnootje volstaat om je gezicht te behandelen. Met snel draaiende zachte bewegingen, zonder enige vorm van druk, halen de fijne korrels onder je vlakke hand de oude huidschilfers weg en maken zo plaats voor jonge nieuwe huidcellen. Dit hele proces duurt slechts één minuut, voor de gevoelige huidjes slechts 15 seconden. Daarna breng je de rest van de verzorging met serums en aangepaste crèmes aan en je bent zomerklaar!

VERZORGINGSTIPS VOOR JE HUID

Kies geen ‘all in’, maar gerichte producten

Geen enkele arts zou het in zijn hoofd halen om een en hetzelfde medicijn ‘voor elke kwaal’ voor te schrijven. Toch worden we vaak verleid om de ‘allesomvattende oplossing’ voor al onze huidproblemen in één potje te zoeken. nochtans weten we dat elk probleem een andere oplossing en dus andere ingrediënten vereist.

Gebruik ook een nachtcrème

Afzonderlijke crèmes voor dag en nacht werden bedacht om twee functies van elkaar te scheiden.
Een nachtcrème heeft als taak de huid grondig te herstellen. De ingrediënten in een nachtcrème, zoals
vitamine A-B-E-C, kunnen door het daglicht worden afgebroken en zijn daarom ’s nachts veel effectiever. Een dagcrème biedt dan weer het comfort van een aangename lichte textuur, eventueel met zonnefilter, die geschikt is als basis voor make-up.

Ga spaarzaam om met crèmes
Probeer steeds minimale hoeveelheden crème op je gelaat te smeren. De huid heeft fijne groefjes in de huidstructuur, en enkel de hoeveelheid crème die in de groefjes past heeft nut. Wat de huid niet kan absorberen, blijft als een vette film liggen. Door te veel crème te smeren lopen we bovendien het risico van ‘overbehandeling’ met kans op puistjes en irritaties van de huid. ook de make-up zal niet mooi blijven zitten. Heb je een vetarme huid en wil je toch dikke lagen smeren? Breng dan de crème liever in meerdere lagen aan in plaats van meteen naar een vettere crème te grijpen. Als je na tien minuten geen crème meer voelt op je gelaat, mag je een tweede laag aanbrengen.

Gebruik in de zomer een serum
Een zonbeschadigde huid behandel je best met een serum op basis van vitamine A en C. Deze stoffen verjongen de huid, stimuleren de celdeling en ontstoppen de poriën. breng het serum liefst ’s avonds onder de nachtcrème aan.

Neem een vitamine C-badje
Vitamine C is bijzonder heilzaam voor de huid. Helaas oxideert het binnen de minuten. Cosmetische firma’s doen alle moeite om deze molecule te stabiliseren, maar niets overtreft de activiteit van het natuurlijk verse sap van een limoen of een citroen. Dit kan je perfect gebruiken als een natuurlijke peeling. reinig je huid eerst grondig en scrub ze lichtjes. Neem enkele druppels van het vers limoensap met je vingertoppen en wrijf het snel en zacht over het hele gelaat. Bij de eerste prikkeling spoel je het sap met veel water af. Breng daarna een kalmerende crème aan. Deze peeling mag je eenmaal per week uitvoeren en is vooral geschikt voor de bestrijding van de doffe rokershuid en huidveroudering door de zon.

(Metro)