Verbied make-up en er breekt een revolutie uit

Mannen aan het woord Hoe denken bekende mannen over de positie van vrouwen in hun vakgebied? En welke plaats nemen vrouwen in hun persoonlijke leven in?
Ann Peuteman en Han Renard en fotografe Lies Willaert zoeken het uit in VrouwenMaat.

In de loop der jaren hielp hij honderden vrouwen en een paar mannen om er jonger of mooier uit te zien. ‘Dezelfde cosmetica die vrouwen honderd jaar geleden heeft bevrijd, houdt hun achterkleindochters nu gevangen’, zegt dermatoloog Ilan Karavani. Een gesprek over niet-bestaande modellen, te volle lippen en de angst om oud te worden.

‘Hier is allemaal heel goed over nagedacht’, zegt dermatoloog Ilan Karavani als hij ons rondleidt door zijn huidkliniek aan de Antwerpse Jan Van Rijswijcklaan. ‘Als je hier binnenstapt, sta je bijvoorbeeld niet meteen voor de receptie. Nee, je kunt eerst een beetje in de lounge zitten lezen of werken om aan de omgeving te wennen. Alle behandelkamers zijn ook ingericht volgens de energielijnen van FengShui.’ Trots laat hij ons de fotostudio zien: het neusje van de zalm op het vlak van huidfotografie. ‘Dit is echt top. Het resultaat van jaren denkwerk’, glundert Karavani. Verderop wordt er nog stevig verbouwd: daar komen ruimtes waar buitenlandse artsen zullen worden opgeleid en praktijkervaring kunnen opdoen.

Een eigen kantoor heeft de dokter niet en dus schuiven we aan in de werkruimte van zijn assistente, die het hele gesprek lang op een hoekje van haar bureau verder zal blijven werken. ‘Het centrale aandachtspunt van deze praktijk is de huid’, begint de dokter. ‘Maar tegelijkertijd is de huid ook
het minst belangrijke.’ Hij kijkt ons veelbetekenend aan en vraagt dan of we hem wel goed hebben begrepen. ‘Wat is je huid uiteindelijk?’ gaat hij verder. ‘De ontmoetingsplaats tussen jou en de buitenwereld. Wat wij hier doen, is aan je huid werken tot die als het ware verdwijnt en geen scheidingswand meer vormt. Zolang een vrouw haar spiegelbeeld niet graag ziet, is er nog werk aan de winkel.’

  • Zijn het allemaal vrouwen die u hier over de vloer krijgt?
  • Welke esthetische behandelingen zijn vooral populair bij mannen?
  • Feministen hebben het altijd moeilijk gehad met de cosmetische industrie die vrouwen een schoonheidsideaal zou opdringen. Begrijpt u dat?
  • Wat voor soort vrouw is de gemiddelde patiënte van uw praktijk?
  • Is uw werk in de loop der jaren erg veranderd?