Echte schoonheid zit dan wel vanbinnen, als het even kan, helpen we de natuur toch graag een handje. Plastische chirurgie wordt dan ook steeds populairder. Niet meer dan normaal, of loopt het ondertussen toch de spui(t)gaten uit?

De laatste Jaren is het aantal cosmetische ingrepen wereldwijd maal zeven gegaan, en ook in België lijkt het taboe op plastische chirurgie verleden tijd. Jaarlijks worden er zo’n 200.000 ingrepen uitgevoerd, dat zijn er 770 per dag. Hoe komt het eigenlijk dat plastische chirurgie plots zoveel populairder is geworden?

Op zoek naar vrijheid

Erg onverwacht is dat niet, verklaart dokter Ilan Karavani, oprichter van zijn privékliniek te Antwerpen. ‘Dat komt omdat de populariteit van esthetiek voor een groot deel maatschappelijk bepaald is. Vroeger was er bijvoorbeeld quasi niets. De vrouw zat thuis, make-up was voor prostituees en theatermakers. Pas tijdens de Eerste Wereldoorlog vindt een eerste kentering plaats. De mannen vertrekken naar het front en vrouwen nemen massaal hun plek op de werkvloer in. Wanneer de soldaten aan het einde van de oorlog huiswaarts keren, hebben hun vrouwen echter van een zekere onafhankelijkheid geproefd. Dat wordt nog versterkt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu ontstaan er twee vrouwelijke generaties die elkaar door en door begrijpen: zowel moeder als dochter zijn op zoek naar vrijheid. Zo komen we stilaan tot een vrijgevochten situatie: de vrouw beheert voor het eerst haar eigen geld én kan met behulp van de pil beslissen of en wanneer ze een gezin wil stichten. Het is geen toeval dat net in deze periode de cosmetica en plastische chirurgie opkomen. En vanaf dan zit het onderzoek niet stil: de vernieuwingen volgen elkaar in snel tempo op. In de jaren 90 ontstaan er twee stromingen. Aan de ene kant wordt de klassieke plastische chirurgie steeds lichter met dank aan de injectables. Aan de andere kant wordt de cosmetica efficiënt er: crèmes bevatten actieve ingrediënt en die meer doen dan een vettig laagje op de huid leggen. In de jaren 2000 komen daar de lasers bij. Die voortdurende ontwikkeling van nieuwe toestellen en technieken heeft langzaam maar zeker de kloof tussen het chirurgisch mes en de allereerste crèmes die weinig effect hadden, gedicht. Het resultaat? Als hedendaagse vrouw heb Je een enorm brede waaier van behandelingen tot je beschikking.’

Minder pijn, meer effect en snel gebeurd

Net dat arsenaal aan toestellen en technieken zorgt ervoor dat de populariteit stijgt. Karavani: ‘De behandelingen zijn goedkoper, minder radicaal én efficiënt er. Een lift betekende vroeger dat we in de huid moesten knippen om deze vervolgens strakker te trekken. Tegenwoordig werken we op volume. Hetzelfde probleem is nu met een eenvoudig spuitje opgelost. Bovendien geeft het een natuurlijker effect is het quasi pijnloos en heb je geen herstelperiode meer.’ Drie weken vakantie nemen is dus niet langer nodig. Gewoon een spuitje tijdens de middagpauze en vervolgens quasi meteen het werk hervatten. Met nieuwe moed, zonder opvallende denkrimpel. We zien eveneens een shift in het publiek: jonge carrièrevrouwen maken een steeds groter deel uit van het cliënteel, aldus Karavani. Wil dat zeggen dat we ook beter geïnformeerd zijn? Ja en nee, volgens de dokter. ‘Met de opkomst van de influencers is er veel meer informatie voorhanden, maar die is niet altijd juist. Het is niet dat deze influencers niet oprecht zijn, maar ze missen de technische kennis. Wat voor de ene werkt, werkt daarom niet voor de andere. Stel: een blogster heeft haar lippen laten opvullen, en vervolgens stappen zo’n 10.000 van haar volgers ook naar de plastisch chirurg.

‘Een rimpelloze huid interesseert ons niet. Wél de relatie tussen een vrouw en haar spiegelbeeld’

3.000 mensen zullen héél tevreden zijn, nog eens 3.000 zullen matig tevreden zijn, en de rest van haar volgers zal helemaal niet tevreden zijn. Dat komt omdat niet alle lippen geschikt zijn om te vullen. Dat weet die blogster natuurlijk niet. Daarvoor moet je bij een professional zijn. Maar die zetten zich ’s avonds niet met hun smartphone in de badkamer en zeggen: ‘hey girls, ik ga jullie eens vertellen hoe het zit.’ Dat is jammer, want zo ontstaan er misverstanden. Bovendien krijgen mensen zo het beeld dat ze alles kunnen veranderen, en kloppen ze bij ons aan met onrealistische verwachtingen. Zo’n 75 procent van de mensen laat zich inspireren door wat ze in magazines, op televisie en op het internet zien, zonder te beseffen dat die modellen er zelf niet eens zo uitzien. In dat geval is het aan ons artsen om dat verwachtingspatroon bij te stellen en uit te leggen waarom datgene dat ze vragen niet mogelijk is.

Niet bang om oud te worden

Gelukkig zien we ook een andere tendens. ‘Het absolute vechten tegen de ouderdom is geminderd, mede met dank aan nieuwe rolmodellen in de media. Denk maar aan vrouwen zoals Lien Degol of Martine Prenen. Zij bewijzen dat het oké is om waardig ouder te worden. Ze zien er geweldig uit voor hun werkelijke leeftijd, in plaats van krampachtig tien jaar Jonger te willen lijken. Ze voelen zich goed in hun vel, ook al is dat inclusief een paar rimpels. En uiteindelijk is dat de bedoeling. Een rimpelloze, perfecte huid interesseert ons niet. Wél de relatie tussen een vrouw en haar spiegelbeeld. De psychologische en emotionele impact van zo’n ingreep is enorm. Op die manier willen we bereiken dat die vrouw in de spiegel een goede vriendin wordt.’ Weliswaar een vriendin die niet vies is van een spuitje op tijd en stond. Karavani: ‘Er is niets mis met jezelf verzorgen. Ik ben ervan overtuigd dat cosmetische ingrepen hoe langer hoe meer ingeburgerd zullen raken. Is je zelfbeeld afhankelijk van pakweg een stuk zeep? Natuurlijk niet, maar zeep was ooit óók een luxeproduct. Dat is de richting die we met cosmetische ingrepen uitgaan. Voor de volgende generaties zal een bezoekje aan het schoonheidsinstituut even normaal zijn als een bezoek aan de kapper of de fitness.

DE 5 MEEST GEVRAAGDE NIET-INVASIEVE INGREPEN

  1. BOTOX

Wat? Botox is een spierontspanner die in bepaalde gelaatsspieren wordt ingespoten

om het gelaat te verzachten en rimpels te vervagen. De techniek is vooral geschikt voor uitdrukkingsrimpels rond de ogen en tussen de wenkbrauwen.

Prijs? €120-€350.

Herstelperiode? Geen, maar het duurt wel enkele dagen voor de stof begint te werken.

Hoe lang blijft het? Gemiddeld 3 maanden.

  1. FILLERS

Wat? Rimpels kunnen ook ontstaan wanneer het gelaat volume verliest: een normaal gevolg van het verouderingsproces. Op bepaalde plaatsen – met name de lippen, ooggroeven en wangen – kan dat volumetekort met fillers weer worden opgevuld.

Prijs? €150-€970.

Herstelperiode? Geen, wel kortstondige zwelling en roodheid mogelijk.

Hoe lang blijft het? Gemiddeld 3 tot 6 maanden.

  1. LIFTING

Wat? Het kan gebeuren dat de huid verslapt ondanks het feit dat je nog voldoende volume hebt. Ook dat kan verholpen worden met niet-invasieve behandelmethodes, waaronder lasers, radiofrequentie en andere technieken die erop gericht zijn om de verslapte huid aan te spannen.

Prijs: €250-€600.

Herstelperiode? Geen, er kunnen kleine puntjes of roodheden zichtbaar zijn na de behandeling, maar die trekken na enkele uren weer weg.

Hoe lang blijft het? Permanent resultaat na meerdere behandelingen (te bepalen tijdens de consultatie).

  1. HUIDVERBETERING

Wat? Deze behandeling richt zich op een egale huid en is het makkelijkst te omschrijven als ‘alles wat je met makeup zou bedekken’. Van couperose, puistjes en acne tot een onregelmatige huidtextuur, open porten en gesprongen bloedvaten, quasi alles kan met de laser behandeld worden.

Prijs? €120-€495.

Herstelperiode? Geen, er kan roodheid optreden, maar die trekt na enkele dagen weg en kan bedekt worden met make-up.

Hoe lang blijft het? Permanent resultaat na meerdere behandelingen (te bepalen tijdens de consultatie).

  1. DEFINITIEVE ONTHARING

Wat? In onze huidige cultuur zijn we lichaamshaar liever kwijt dan rijk. Dat kan perfect met behulp van laserontharing. Omdat de haarwortels vernietigd worden, blijft het haar permanent weg.

Prijs? €40-€400.

Herstelperiode? Geen.

Hoe lang blijft het? Permanent resultaat na meerdere behandelingen (gaandeweg te bepalen).

HOMO ESTHETICUS

‘Qui se ressemble s’assemble’. Zeggen de Fransen, wij zeggen ‘soort zoekt soort’. In dat opzicht is het geen toeval dat steeds meer mannen de weg naar de plastisch chirurg of het schoonheidsinstituut vinden. llan Karavani: ‘Nu mannen en vrouwen dezelfde werkvloer delen, gaan ze meer en meer naar elkaar toe trekken. De vrouw wordt mannelijker: ze is niet langer de barbiepop van weleer, ze geeft de voorkeur aan een verzorgde maar naturelle uitstraling. Omgekeerd zien we hetzelfde: de man wordt vrouwelijker. Kijk maar naar de films van vroeger. In de jaren 60 had James Bond nog een waar tapijt van haren, tegenwoordig is de borstkas van de Britse spion gladder dan die van een pasgeboren baby. De man is geëvolueerd van ruwe, ongewassen beer naar iemand die zich verzorgt. De nieuwe metroman. Hij is zich bewuster geworden van zijn uiterlijk en bereid om daarin te investeren. We krijgen dan ook veel meer mannen over de vloer dan vroeger. Deze evolutie bewijst dat esthetiek meer inhoudt dan een verzorgd uiterlijk. Het is de expressie van een persoonlijkheid, maar ook een afspiegeling van de steeds veranderende maatschappij.’ Van homo erectus naar homo estheticus, zeg maar.

‘De man is geëvolueerd van ruwe, ongewassen beer naar iemand die zich verzorgt’

(Goed Gevoel)