Is het oké om je kinderen maar twee keer per week in bad te stoppen? Zijn vochtige

doekjes nu écht zo ongezond als plots wordt beweerd? Wat kan je beginnen tegen die

rode vlekken rond hun mondje? En: moeten kinderen eigenlijk een dagcrème smeren? In

de reeks ‘Mama’s vragen het aan’ laten we ons mamapanel de vragen stellen. Deze keer

gingen ze op bezoek bij de huidarts.

DE EXPERT

Dermatoloog Ilan Karavani, auteur van het zopas verschenen boek ‘Uw Huid’ en oprichter van het IKARI Skin Institute.

Siem, mama van Magnus (1,5) en Hazel (3)

Siem: “Hoe kies ik de beste zeep voor mijn kinderen? Welke ingrediënten zitten er beter niet in?”

Dr. Ilan Karavani: “Voor kinderen gebruik je best wat we ‘zeep zonder zeep’ noemen: een reinigend product

dat de zuurtegraad van de huid (pH 5,4) zo dicht mogelijk benadert. Doordat de ‘zeep’ pHneutraal

is, zal ze de barrièrefunctie van de huid niet verstoren. Zo blijft de huid sterk en gezond. De beste ‘zeep’ schuimt eigenlijk amper. Twijfel je tussen reinigingsproducten, bekijk dan de ingrediëntenlijst. Een product met pakweg vijf ingrediënten is altijd huidvriendelijker dan één met dertig ingrediënten.”

“Om irritaties en allergieën te voorkomen, bevatten reinigingsproducten en huidverzorging voor kinderen liever geen alcohol of synthetisch parfum. Natuurlijke vetten zoals olijfolie, amandelolie of zwarte komijnolie (niet voor baby’s) zijn aanraders. Kokosolie vermijd je beter, die veroorzaakt vaak allergieën.”

Melissa, mama van Juliet (3)

Melissa: “In de supermarkt en apotheek zie ik dagcrèmes voor kinderen. Is zo’n dagcrème een

luxeproduct? Of hebben ze er écht eentje nodig?”

Dr. Ilan Karavani: “Een kinderhuid wordt nog voldoende gevoed van binnenuit, een dagcrème is dus écht niet nodig. Op zonnige dagen smeer je kinderen wel in met een zonnecrème. Tijdens de koude wintermaanden gebruik je een cold cream, dat is een heel vette crème die een extra barrière vormt op de huid. Zo wordt de huid beschermd tegen de koude en voorkom je die typische rode wangen en geïrriteerde winterhuid.”

Sanne, mama van Anna (3) en Max (3 maanden)

Sanne: “Hoe erg zijn producten met parabenen voor kindjes? Want intussen denk ik dat ik mijn dochter

onvruchtbaar heb gemaakt door bepaalde smeersels.”

Dr. Ilan Karavani: “Geen zorgen. De parabenen waarvan wordt vermoed dat ze schade veroorzaken, zijn

ondertussen al lang verboden door de wetgeving. Alle andere parabenen zijn perfect oké. Je hoeft dus zeker niet op zoek naar een product dat ‘vrij is van parabenen’. Sterker nog: parabenen zijn bewaarmiddelen, als je die uit een formule haalt, moet je ze sowieso vervangen door àndere bewaarmiddelen. Over die alternatieven en hun effect op de gezondheid is vaak veel minder gekend.”

Inne, mama van Aoife (2) en Roisin (4 maanden)

Inne: “Zijn die vochtige doekjes nu écht zo ongezond als menig vroedvrouw beweert? En is een

kleenexmetlotion dan zo veel beter? Hier lijkt het alvast geen verschil te maken.”

Dr. Ilan Karavani: “In veel van die vochtige doekjes zitten ftalaten, chemische stoffen die het uitdrogen van de doekjes tegengaan. Ftalaten zijn door de wet toegelaten in cosmetica, maar enkel als ze in heel kleine

dosissen worden gebruikt. In grote dosissen zijn ze giftig. Als je ze niet hoeft te gebruiken, zou ik zulke

vochtige doekjes dus vermijden. Er bestaan ook ‘gezonde vochtige doekjes’, zonder die ftalaten, maar die zijn vaak erg duur. Een goedkoop en perfect gezond alternatief? Een beetje liniment – een mengeling van enkel olijfolie en kalk, je vindt het bij de apotheek – op een kleenex, watje of washandje. In Frankrijk, waar ze op cosmeticagebied vaak wat voorstaan op ons land, is liniment ondertussen een echte hype bij de jonge

moeders. Vochtige doekjes zijn er al helemaal passé.”

Eline, mama van Elmer (4) en Stig (2)

Eline: “Wat met wasmiddel? Is het echt beter om de kleren van mijn jongens met hypoallergene

producten te wassen of kunnen goedkopere huismerken ook voor hun huidjes?”

Dr. Ilan Karavani: “Dat is geen verkoopspraatje. De fosfaten in wasmiddelen kunnen wel degelijk – op termijn – allergieën veroorzaken. Gebruik waspoeder zonder fosfaten en vermijd wasverzachter, zéker als je kinderen een atopische huid hebben.”

Marian, mama van Alice (6 maanden)

Marian: “Als mijn baby een wondje heeft, moet ik dan een littekenzalf smeren?”

Dr. Ilan Karavani: “Babyhuid maakt niet zo snel littekens, ze regenereert heel snel. Het is door ouder te

worden dat onze genezingscapaciteit afneemt. Ook bij oudere kinderen evolueren littekens heel goed, want kinderen hebben een goede doorbloeding. Meestal volstaat dan iets simpels als Flamigel. Bang voor een litteken? Dan kan je gedurende een paar maanden vitamine Eolie inmasseren. Door het bindweefsel te

masseren, reorganiseert het zich beter, waardoor er zich geen ‘opgehoopt’ litteken vormt. Vitamine E

stimuleert bovendien de collageenaanmaak en gaat inflammatie tegen.”

Liesbet, mama van Theo (4) en Jules (8)

Liesbet: “Die droge rode plekken rond hun mondjes, waar ze continu aan likken en die nooit lijken te

verdwijnen: wat kan je daar eigenlijk tegen beginnen?”

Dr. Karavani: “Vaak verschijnen de vlekken door koude of droogte. Doordat kinderen die zone eigenlijk continu vochtig houden – door likken, eten of drinken – droogt de wonde niet. Een dikke en vette zalf kalmeert en heelt (vraag je huidarts om een preparaat met zinkoxidepasta, een antigistmiddel en een desinfectans, om infectie van de open wondjes te voorkomen). Zo’n zalf vormt ook een vette laag op de huid, waardoor het vocht niet zo gemakkelijk kan doordringen. Zo blijft de huid droger. Ook last in de zomer? Leer je kinderen aan om hun mondje te wassen na het eten van zuur voedsel, zoals bijvoorbeeld een sinaasappel.”

Maureen, mama van Emma (3) en Olivia (4 maanden)

Maureen: “Emma werd geboren met een heel droge huid. Ze mocht niet elke dag in bad en als ze in bad ging, moest het een oliebad zijn. Daardoor hebben we nog steeds niet de gewoonte om onze kinderen elke

dag in bad te steken. Oeps. Hoe vaak moet een kind eigenlijk in bad?”

Dr. Ilan Karavani: “We wassen onze kinderen veel te vaak – en we gebruiken daarbij te vaak onaangepaste

zeep – waardoor hun huid haar natuurlijke bescherming verliest. Dat je kind niet elke dag in bad zit te weken, is dus net een goeie zaak, want water neemt de vetlaag weg, waardoor de huid uitdroogt. Het volstaat om de huidplooien – poep, oksels en eventueel achterkant van de nek – één keer per dag te spoelen en droog te houden met talkpoeder. Dat kan heel snel onder de douche: afspoelen, afdrogen, beetje talk en de rest van het lichaam insmeren met een hydraterende olie. Klaar! Je hoeft zelfs geen zeep te gebruiken. Speelt je kind buiten en is het vuil, dan is dat natuurlijk een andere zaak. Dan was je het met een ‘zeep zonder zeep’. Maar even snel het zweet weghalen en spoelen is veel gezonder dan elke dag in bad gaan. Kinderen met een atopische huid zet je eigenlijk beter niet in bad, maar altijd in de douche. Zo komt hun huid minder lang in contact met water.”

Michèle, mama van Bob (3)

Michèle: “Is er echt zo’n groot verschil tussen een dure en goedkope zonnecrème? En mag ik mijn kind ook gewoon insmeren met een zonnecrème voor volwassenen?”

Dr. Ilan Karavani: “Er bestaan twee soorten zonnecrèmes: die met een chemische filter (nanopartikels die in je huid dringen en ze zo beschermen tegen schadelijke uvstralen) en met een fysische filter (met titaniumoxide of zinkoxide, crèmes die een dikke witte laag vormen die op de huid blijft liggen). Omdat de nanopartikels van chemische zonnecrèmes in de bloedbaan terechtkomen, zijn ze gevaarlijk voor baby’s en kinderen. Hun huid is immers veel meer doorlaatbaar dan die van een volwassene én hun lever is niet in staat om de (toxische) stoffen af te breken. De lever van volwassenen kan dat wel, net zoals ons lichaam wél tegen een glas whisky kan, maar dat van een kind echt niet. Kinderen smeer je dus altijd in met een zonnecrème met een fysische filter. Daarmee is ook meteen je tweede vraag beantwoord, want doorgaans zijn de chemische filters en de ingrediënten die ervoor zorgen dat de crème aangenaam uitsmeert net de dure componenten van een zonnecrème. Baby’s en kinderen kunnen dus prima een goedkope crème gebruiken, het is vooral belangrijk dat je een crème met een fysische filter kiest en dat je de crème regelmatig opnieuw aanbrengt.”

(Bron: Het Nieuwsblad)