DERMATOLOOG LICHT VOEDINGSMIDDELEN IN COSMETICA DOOR
Gezichtsverzorging met tomaten, maskers met avocado, shampoo met amandelmelk… Zowat alles wat op ons bord ligt, zit tegenwoordig in een beautyproduct. Waarom het dan niet rechtstreeks op de huid smeren? “Omdat je dezelfde concentraties werkzame stoffen nooit kan benaderen”, aldus dermatoloog
Ilan Karavani.
Nooit eerder gingen we zo vaak aan de slag met natuurlijke ingrediënten, organische en biologische voeding. De ‘terug naar de natuur’-beweging beleeft niet alleen hoogdagen in onze keukens, maar ook in de badkamer. Geen ellenlange, onbegrijpelijke ingrediëntenlijsten meer op cosmeticaverpakkingen; we houden van duidelijkheid en ingrediënten die we kennen. ‘Natuurlijke cosmetica’ en ‘organic beauty’ zijn dan ook populaire zoektermen op het internet. Da’s ook de grote cosmeticamerken niet ontgaan, die steeds meer producten met natuurlijke ingrediënten lanceren. Een tendens die dermatoloog Ilan Karavani toejuicht. “Het is positief dat consumenten beseffen dat groenten en fruit niet alleen goed zijn om op te eten, maar dat ze ook stoffen bevatten die je huid en haar kunnen verbeteren. In cosmetica worden echter zelden volledige vruchten of groenten verwerkt. Vaak gaat het enkel om extracten of de actieve bestanddelen van de plant. Als er ‘met vijgen’ op de verpakking staat, gaat het om de werkzame stoffen uit de bladeren van de vijgenboom.”
Puur gebruiken
Nieuw is de trend niet: we leggen komkommerschijfjes op de ogen om wallen weg te werken, smeren kokosolie op het haar om het te laten glanzen en verzorgen een vette huid met een banaanmasker. “Komkommer ontzwelt de ogen, en is een bekend middel om de huid te verhelderen”, beaamt Karavani.
“Niet voor niets wordt komkommersap schoonheidswater genoemd: het is een goede bron van silica, wat bijdraagt tot een stralende, levendige huid. Daarnaast bevat het veel water, waardoor je het ook puur op de huid kan gebruiken om wallen en kringen onder de ogen te verminderen. In cosmetica wordt het vooral gebruikt om een geïrriteerde huid te kalmeren, zwellingen te minderen en de huid te koelen. Komkommersap drinken of -salades eten helpt om je huid te doen stralen en je teint op te lichten.”
Ook tomaten kan je puur gebruiken. “Met het sap verwijder je dode huidcellen en vuil van de huid. En heb je last van overmatige talgproductie? Snij een rijpe tomaat in tweeën en wrijf het vlezige deel op het gezicht, breng vervolgens tomatensap aan op de huid en laat het vijftien minuten intrekken zodat de poriën grondig gereinigd worden. Dit kan je tot twee keer per dag doen om je huidconditie snel te verbeteren.”
Toch opletten
Toch vindt hij het geen goed idee om met eender welke groente of vrucht te experimenteren. “Gemixte broccoli in een huidmasker verwerken, zou ik afraden. Je moet al een bepaalde concentratie van de actieve bestanddelen uit de groente gebruiken om effect te behalen. Onmogelijk om dat thuis te verwezenlijken.”
Bovendien zijn ook niet alle ingrediënten voor iedereen geschikt. “Tal van factoren spelen een rol bij het uitzoeken welke het best voor jou zijn, én in welke cosmetica”, geeft Karavani aan. “Huidtype, bepaalde huidof haarproblemen, seizoen… Het speelt allemaal een rol. Kokosolie is bijvoorbeeld goed om vette huidjes te hydrateren, maar niet om droge te verzachten.”
“Tomaten bevatten een pak antioxidanten die beschermen tegen zonnestralen en vervuiling” – Dermatoloog Ilan Karavani
Naast ‘juist’ smeren blijft het volgens de dermatoloog belangrijk om je lichaam goed te voeden. “Eet dagelijks groenten en fruit, zelfs al smeer je ze al op je gezicht”, zegt Karavani. “Wat we eten, heeft een ander effect op de huid. Het is niet zo dat wie weinig groenten en fruit eet, dit kan vervangen door veel
cosmetica te gebruiken waarin die verwerkt zijn. De boodschap ‘eet lokaal en seizoensgebonden’ is meer dan een duurzaamheidsaanbeveling. Zo bevatten tomaten een pak anti-oxidanten die de vrucht beschermen tegen zonnestralen en vervuiling. Door ze lokaal en seizoensgebonden te eten, hebben ze
ook positieve effecten op ónze huid. Beschouw het smeren van organische producten dus louter als een aanvulling om een nóg mooiere huid te verkrijgen of huidproblemen van buitenaf aan te pakken.”
Leave A Comment