Door Jolien Thieleman

Rimpels, kraaienpootjes en zelfs migraine: botox zou een oplossing zijn, maar wat is en doet het nu precies?

Wij vroegen het aan huidverzorgingsexpert Dr. Ilan Karavani, auteur van het boek ‘Uw Huid’, wetenschapper van de Skin Academy en huidverzorgingsmerk IKARI. En geven je graag het antwoord op de meest prangende vragen!

1. Wat is botox?

Botulinetoxine, botox in de volksmond, is een natuurlijk eiwit dat wordt aangemaakt door een bacterie, Clostridium Botulinum. Vroeger werd het vooral gebruikt voor geneeskundige redenen, zoals zenuw- en spiertrekkingen, maar zo’n 15 jaar geleden werd ontdekt dat het ook een esthetisch effect kan hebben.

2. Hoe werkt het?

Botox wordt ingespoten in een spier en onderbreekt tijdelijk de verbinding tussen de spier en de zenuw. Hierdoor kunnen ze niet meer met elkaar communiceren en ontspannen de spieren. Het wordt daarom dikwijls gebruikt om ouderdomsverschijnselen (rimpels, kraaienpootjes, …) te bestrijden, maar kan ook worden ingezet voor de behandeling van migraine, overmatig zweten en zelfs tandenknarsen en acne.

Goed om te weten! Botox is eigenlijk een van de merknamen waaronder botulinetoxine wordt verkocht, naast merken als Dysport en Xeomin. Deze worden enkel gebruikt in de neurologische wereld. Voor esthetische redenen gaat het over de merken Vistabel, Azzalure en Boccouture, die in de volksmond ‘botox’ worden genoemd. Vergelijk het een beetje met Pampers, een merknaam van luiers, of een ‘kodak’ waarmee een fototoestel wordt bedoeld.

3. Waarvoor kan botox toegepast worden?

  • Botox bij rimpels

Rimpels ontstaan onder meer door een afname van volume, collageen en vocht in je huid. Het is een normaal verouderingsproces waar iedereen mee te maken krijgt. Op zich helemaal niets mis mee, maar als je je er écht aan stoort, dan kan botox misschien een oplossing bieden.

,,Niet geschikt voor alle rimpels!

Weet wel dat niet alle rimpels kunnen worden behandeld met botulinetoxine:

Botox is wél geschikt als rimpels ontstaan zijn door onvrijwillige samentrekkingen van de spieren: bij fronsen, bijvoorbeeld. In dit geval gaat het over uitdrukkings- of expressierimpels als je gezicht ontspannen is.Rimpels door huidverslapping of krasjes op de huid hebben weinig te maken met je spieren, waardoor botox er geen impact op heeft. Botox vult namelijk geen rimpels, maar ontspant de onderliggende spier. Wil je ze opgevuld zien, dan worden andere technieken gebruikt. Met fillers, bijvoorbeeld. Deze worden dichter bij het huidoppervlak geplaatst en bestaan voornamelijk uit hyaluronzuur.

Goed om te weten! Het behandelen van bepaalde rimpels, zoals lachrimpels, kan zorgen voor een vals uitziende lach of een onnatuurlijke mimiek. Baseer je daarom niet op modellen uit glossy magazines: kijk eerder naar foto’s uit je eigen jeugdjaren voor het meest natuurlijke resultaat. De arts zal je hier ongetwijfeld over adviseren.

  • Botox bij migraine, tandenknarsen, overmatig zweten en acne

Naast rimpeltjes, kunnen ook migraine, tandenknarsen en overmatig zweten verholpen worden met botox.

Migraine: spierspanningshoofdpijn is een grote trigger voor veel migrainepatiënten. Vooral bij mensen met chronische migraine kan botox nuttig zijn: het ontspant de spieren, waardoor hoofdpijn afneemt.

Tandenknarsen: door het over elkaar schuiven van de kaken, kunnen de tanden sneller slijten. Erg slecht voor je gebit, dus. Bij een botoxbehandeling wordt botulinetoxine in je kaken gespoten, waardoor de spanning in je spieren afneemt en het tandenknarsen sterk kan verminderen.

Overmatig zweten: overmatig zweten, of hyperhidrose, is een veelvoorkomend probleem. Botox kan de verbindingen tussen de zenuw en de zweetklieren onderbreken, waardoor de zweetproductie afneemt.

Acne: botulinetoxine kan de talgproductie verminderen én de poriën verwijden, waardoor ze niet meer kunnen verstoppen.

4. Kan het bij iedereen?

Een botoxbehandeling kan in principe bij iedereen, behalve bij zwangere vrouwen: niet omdat het per se gevaarlijk is, maar omdat het nooit eerder getest is. Ook bij zeldzame spierziektes wordt een botoxbehandeling afgeraden.

5. Hoe gaat de behandeling in z’n werk?

Ben je van plan een botoxbehandeling te ondergaan? Zo gaat de procedure in z’n werk.

Voor de behandeling

Een botoxbehandeling begint altijd met een intakegesprek. De arts kijkt hoe je spieren samentrekken in rust en bij beweging. Trekken je spieren samen in rust (en frons je bijvoorbeeld wanneer dat niet je bedoeling is), dan zal hij botox aanraden. De arts geeft advies voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat. Samen bepaal je welke spiergroep wordt aangepakt: voorhoofdrimpels, kraaienpootjes, de bovenlip, …Om blauwe plekken tegen te gaan, kun je in aanloop naar de behandeling best aspirines en bloedverdunners vermijden.

Tijdens de behandeling

Vlak voor de behandeling krijg je, als je dat wenst, een ijspack of crème om de huid te verdoven. Zo’n crème werkt al na tien minuutjes.Botox wordt in poedervorm verpakt, waardoor de arts het met een fysiologische zoutoplossing tot een waterachtige vloeistof mengt. De botox wordt met een klein naaldje heel precies ingespoten in de spier, zodat je er achteraf geen littekentjes aan overhoudt.

Na de behandeling

Na de behandeling kun je meteen naar huis. Let wel op de volgende dingen:

Hou je gezicht de eerste vier uur in beweging: probeer zoveel mogelijk te fronsen om je spieren soepel te houden.Masseer niét: zo kan het product uitlopen naar andere spieren, terwijl het natuurlijk op z’n plaats moet blijven zitten.Ga daarom ook niet meteen naar bed: wacht enkele uren, zodat het product zich kan hechten vooraleer je gaat liggen.De dokter raadt ook af om de eerste dagen na de behandeling te sporten om de spieren hun normale gang te laten gaan. Na zo’n drie dagen is dit echter geen probleem.

6. Doet het pijn?

Omdat met flinterdunne naalden wordt gewerkt, lijkt het gevoel van de behandeling een beetje op speldenprikjes. De ervaring hangt uiteraard af van je huid en je eigen pijngrens en of je vooraf een verdovende crème hebt gebruikt. In dat geval voel je er amper iets van.

7. Zijn er bijwerkingen?

Als de adviezen van de dokter goed worden opgevolgd, is de kans op complicaties klein. Vlak na de behandeling kunnen kleine zwellingen en blauwe plekjes optreden, maar die trekken snel weer weg. In zeer zeldzame gevallen kun je allergisch reageren op de proteïnen in het product of op het product zelf.

Laat je regelmatig een botoxbehandeling uitvoeren, dan kan er een soort van gewenning ontstaan, waardoor het product niet meer goed bij je werkt. In dat geval wordt aangeraden om het product helemaal te laten uitwerken en met een nieuw merk te starten.

8. Zie je meteen resultaat?

Nee. Nadat de botox is ingespoten, moet je nog even wachten vooraleer je het effect ziet. Na een dag kun je al verschil zien, maar het eindresultaat bekom je pas na zo’n anderhalve week tot twee weken.

9. Klopt het dat je achteraf geen gevoel meer hebt in de huid?

Nee. Je hebt twee soorten zenuwen in je lichaam: de ene zorgt ervoor dat je kunt bewegen, de andere laat je beweging voelen. Botox heeft invloed op de eerste groep, waardoor er niks gebeurt met het gevoel in je huid. Bovendien blijft het product lokaal zitten: alleen op de plaats waar het werd ingespoten en slechts een klein beetje daarbuiten. Je andere zenuwen zullen er dus geen last van ondervinden.

10. Hoe lang blijft het effect zichtbaar?

Het effect van botox is niet permanent: na ongeveer 3 à 6 maanden begint het product (op natuurlijke wijze) op te lossen, waardoor de spieren hun overmatige spanning verliezen en de natuurlijke mimiek zich herstelt. Hierna is een nieuwe behandeling nodig, wil je hetzelfde effect bekomen. Hoe meer botoxbehandelingen je laat doen, hoe langer het resultaat op termijn zichtbaar zal blijven.

11. Hoeveel kost een behandeling?

De prijzen van een botoxbehandeling zijn overal ongeveer hetzelfde. Voor een eerste spuitje betaal je doorgaans €120. Met één dosis kan meestal een volledige zone worden behandeld, maar dit hangt natuurlijk af van de grootte ervan. Naarmate je meer product nodig hebt, zak je een beetje in prijs.

Wil je meer weten over botox, of heb je een specifieke vraag? Hier kun je contact opnemen met dokter Karavani.

Met dank aan dokter Ilan Karavani
Coverbeeld: Getty Images