Op zoek naar enkele goede tips & tricks voor een fysieke en mentale detoxkuur? Dr. Ilan Karavani, de gerenommeerde dermatoloog uit Antwerpen, is persoonlijk enorm bezig met ontgiften en wil ook anderen aanzetten tot een succesvolle ontgiftingskuur. “Een goede ontgifting begint steeds met een medisch onderzoek en een evaluatie van de spijsvertering, slaapritme, hartlongfunctie en bloeddruk”, aldus Karavani.

Welke tips raadt u aan om fysiek te ontgiften?

“Er zijn 3 peilers waarop fysiek ontgiften berust, namelijk spijsvertering, ademhaling en hartfunctie en slaap. Een goede tip is om minder te eten en om snelle suikers, verzadigde vetten en dierlijke eiwitten te vermijden. Ook meer groenten en fruit eten en een juiste aanpassing van het dieet volgens het lichaamstype is ontzettend belangrijk.

Verder is vroeger gaan slapen en het vermijden van psychofarmaca en slaappillen, die de natuurlijke slaapcyclus ondermijnen, een must. Nog een tip om fysiek te ontgiften is om dieper en trager te ademen om meer zuurstof in de bloedbaan te krijgen. Ook veel bewegen is een aanrader: hierdoor kan je de hartfunctie en de bloeddoorstroming stimuleren.”

Wat is volgens u een goede ontgiftingskuur?

“De oudste ontgiftingskuur is wellicht de ayurvedische* Panchakarma, die de Indiërs toepassen. Duizenden jaren ervaring hebben deze kuur tot een ware zuivering verheven. Tijdens deze kuur leef je vijf weken in strikt isolement waarbij massages, een aangepast dieet, darmspoelingen en een speciale sauna de basis vormen van Panchakarma. Voorafgaand is er een persoonlijke ayurvedische diagnose en een aangepast plan.”

Welke sapjes zijn geschikt voor een detoxkuur?

“Detoxsapjes zijn bedoeld om de darmfunctie te ontlasten door hun vloeibaar karakter, om de zuurbalans te herstellen en vooral om de nodige dosis vitaminen en mineralen toe te dienen. Goede ingrediënten zijn groene groenten en fruit, citroen –en ananassap, blauwe en rode vruchten,… Elke intense kleur heeft zijn nuttige elementen.”

Welke tips raadt u aan om mentaal te ontgiften?

“Probeer afstand te nemen van het dagelijkse ritme om zo de gedachten te ontlasten. Dat kan door stille meditatie, maar in het Westen is vooral dynamische meditatie van toepassing. Dit houdt in dat we repetitieve bewegingen uitvoeren en zo ons gedachten tot rust laten komen. Sporten zoals lopen, zwemmen, spinnen, dansen, etc. zijn uitstekende repetitieve handelingen die de geest ontlasten en ons mentaal ontgiften.

Maar ook een avondje afspreken met vrienden en gedachten uitwisselen is een goede manier om mentaal te ontgiften. Een nachtje doorzakken daarentegen is prima om te relaxen, maar de alcohol is niet echt bevorderlijk voor een fysieke ontgifting.”

Wat zijn goede ademhaling –of ontspanningsoefeningen?

Zwemmen wordt door de meest vooraanstaande yogi aanbevolen als een uitstekende oefening, zowel voor de ontspanning van de geest als voor de ademhaling en de bloeddoorstroming. Verder is de zonnegroet of surya namaskar een uitstekende en korte oefening.”

(*Ayurveda: Ieder mens is uniek, heeft zijn eigen bouw en spijsvertering en zou de voedingsmiddelen moeten nemen die goed zijn voor zijn/haar lichaamstype. Ayurveda is een hindoeïstische gezondheidsleer erkend door de World Health Organisation).

(Feeling)