De eeuwige jeugd? Dat durft zelfs dokter Ilan Karavani niet te beloven. In zijn privé kliniek te Antwerpen helpt hij zijn clienten met spierontspanners, peelings, lasers en volume herstellende middelen de tekenen van veroudering te bestrijden, maar als prille vijftiger zit hij zelf erg goed in zijn vel. ‘Ouder worden vind ik helemaal niet erg, in elke levensfase heb je een rol te vervullen.

Om meteen met de deur in huis te vallen: heb jij als dokter de formule voor een lang en gezond leven?
llan Karavani: ‘Het is toch wel belangrijk om jezelf te verzorgen. Mijn belangrijkste principes? Het respecteren van dag- en nachtritme en verse voeding. Ik ben een grote fan van natuurvoeding. Neem nu bijvoorbeeld olie. Veel mensen denken dat dat ongezond is, maar dat is een grote misvatting. Als je voor natuurlijke, onverzadigde oliën met korte ketens gaat, kun je er zelfs van vermageren. Bovendien is biologische voeding ook veel lekkerder. Ik herinner me nog de eerste keer dat ik spruitjes at recht uit de tuin van mijn schoonouders. Een openbaring! Ik vroeg me echt of wat ik de jaren ervoor altijd had binnengespeeld. Een kleine bemerking nog: zelf kan ik nog geen ei bakken. Ik heb het geluk dat er goed voor mij wordt gekookt.’
(lacht)

Je beheert de befaamde kliniek van Dr. Karavani, hebt met IKARI een eigen cosmeticalijn, geeft opleiding en schrijft boeken over huidverzorging. Vind je nog tijd om te sporten?
Zowiezo probeer ik zoveel mogelijk te voet en met de fiets te doen. Ik woon en werk in de stad, dus ik laat mijn auto zoveel mogelijk staan. Daarnaast probeer ik toch nog twee keer in de week te gaan sporten, maar niet te intensief. Als je na een half uur joggen echt moe bent, dan hoef je maar een kwartier te gaan. lk vind het eigenlijk jammer dat er in België niet collectief gesport wordt. In Japan of India zie je in de parken vaak heel wat oudere mensen samen sporten. Ik zou meedoen, absoluut.

Het leven wordt een pak makkelijker als je je alleen maar bezig houdt met waar je echt goed in bent.

Voor sommige mannen zal het niet evident zijn te scrubben, crèmes te smeren of spierontspanners te gebruiken. Merk je dat er nog steeds een taboe is?
‘Toch wel. Vroeger werd ik voor gek verklaard dat ik me als man met ‘de huid’ ging bezighouden. Dat was gewoon not done. Ach ja, er was ook een tijd dat mannen geen deo mochten gebruiken.
De huid wordt nog steeds geassocieerd met verleiding en vrouwelijkheid. Nochtans gaat het in de eerste plaats om gezondheid: je huid is een orgaan zoals een ander en die moet je in vorm houden. lk merk wel een zekere mentaliteitswijziging: er komen in onze praktijk toch steeds meer mannen over de vloer.’

Wat is jouw specialiteit?
Het structureren van informatie. Breng mij een reeks onsamenhangende data en elementen, en ik kan er een geheel van maken. Zo ben ik tot mijn huidanalyse en de bijbehorende software gekomen. Maar ik doe het evengoed voor vrienden, als die in de knoop zitten met iets. lk luister naar hen en help hen hun zorgen helderder te zien. Trouwens. die specialiteit geldt niet aileen voor mij. Iedereen heeft een ding waar hij of zij echt goed in is. En geloof me: het leven wordt een pak makkelijker als je je alleen maar bezighoudt met waar je echt goed in bent. lk heb er zowat vijftig jaar over gedaan om ze te vinden. maar het is me gelukt.

 • Wordt dat nog belangrijker naarmate je ouder wordt?
 • Hoe blijf je mentaal fris?
 • Doe je eigenlijk zelf iets speciaals om je huid in topconditie te houden?
 • Je steekt niet onder stoelen of banken dat je zelf soms ook botox gebruikt. Waarom voel je je daar zo goed bij?
 • Begrijp je waarom zoveel mensen moeite hebben met verouderen?
 • Wat zijn dan nog jouw concrete plannen voor de toekomst?

ONZE HUID…
… ademt en wordt gevoed, niet door denkbeeldige openingen aan de oppervlakte van de huid maar van binnen uit. Zoals elke deel in ons lichaam krijgen ook de huidcellen hun voeding en zuurstof via de bloedbaan. Regelmaat, diep ademhalen en gezonde maaltijden zijn van groot belong voor het welzijn van dat orgaan, want een mooie huid is ook een gezonde huid.

 • Herstel de regelmaat
 • Adem diep en langzaam
 • Sport of meditatie
 • Voedsel of afval
 • Een huid herstellend dieet …
 • De viamine C

(Goed Gevoel)