Hoe kan jij je huid helpen regenereren ondanks een druk leven in een stad vol toxines? Met deze nieuwe kijk op huidverzorging, advies van specialisten en een aantal uitstekende producten, breng je je huid terug in balans.
Hulp voor je huid
Om je huid zo lang mogelijk mooi te houden, heeft ze hulp nodig. Door haar voortdurende strijd tegen ontstekingen en agressors komt ze niet toe aan regenereren. Maar met de juiste stimulerende producten kan je huid zich beter wapenen en zich tot in de diepte herstellen.
Vanaf je twintigste bereid je je huid al best voor op de toekomst door haar te beschermen tegen de zon, aldus het advies van de dermatologen. Ze stellen vast dat wie dit advies negeerde, daar later de gevolgen van draagt. Je huid beschermen betekent niet alleen dat je in de lente en zomer een zonnebrandcrème gebruikt (tegen UVB- en UVA-stralen), maar ook dat je de rest van het jaar je huid beschermt tegen UVA-stralen. Hoge SPF’s garanderen voornamelijk een hoge UVB-bescherming en dat is overbodig in de winter. Door ze het hele jaar te gebruiken, overlaad je je huid met allerlei nutteloze filters. Er zou dus een UVA-index moeten komen voor je dagelijkse verzorgingsproducten”, zegt Edouard Mauvais-Jarvis, directeur van de wetenschappelijke communicatie van Dior.
Met antioxidanten
Maar beschermen gaat nog verder dan dat. Om je huid intact te houden, is het belangrijk om haar weerstand te versterken. Het zit in je genen of je huid en je dermis rijk zijn aan collageenvezels. En ze bepalen ook het natuurlijke vermogen van je huid om zichzelf te regenereren. Je kan een jonge, mooie huid hebben die toch snel rimpelt omdat ze de vaardigheden mist om zich te verdedigen. Maar ook het omgekeerde is mogelijk: een huid die door de natuur minder begiftigd is, kan er op latere leeftijd toch jong en mooi uitzien. Omdat je op voorhand niet kan voorspellen hoe sterk en veerkrachtig je huid is, neem je best zelf de touwtjes in handen. Dat doe je met een verzorging die een antioxiderende en ontstekingswerende werking heeft. Deze twee hangen nauw samen. “De agressors die je huid belagen, creëren oxidatiereacties die op hun beurt ontstekingsverschijnselen veroorzaken , vertelt dokter Lionel
Breton, wetenschapper bij Biotherm. Eerst kan je huid de beschadigde moleculen nog herstellen, maar omdat ze al haar energie nodig heeft om te vechten tegen de continue agressie waaraan ze wordt blootgesteld, komt ze nooit toe aan regeneratie , gaat hij verder. En dat laat op termijn zijn sporen na: je huidkwaliteit vermindert, huidveroudering versnelt en roodheid, droge plekken, een verlies aan stevigheid en rimpels treden op. Het is dus essentieel om deze stille ontstekingen aan te pakken. En daarvoor grijp je best naar formules met antioxidanten. Ook ingrediënten die een intens genezende werking hebben bieden soelaas, zoals levend plankton (Biotherm), het absolu van speciaal gekweekte rozen (Lancôme), het concentraat van heropstanding bij planten (Armani). Het zijn stuk voor stuk oeroude en oersterke, helende ingrediënten die erin slaagden te overleven m de meest barre omstandigheden. Ze helpen
je in de strijd tegen een ouder wordend lichaam.
Met Life PIankton
Van Life Plankton werd wetenschappelijk bewezen dat het een ingrédient is met een grote helende kracht. Na acht jaar onderzoek zijn wetenschappers erin geslaagd om, dankzij een speciaal fermentatieproces (fermogenesis), het plankton 400.000 keer geconcentreerder te maken dan het in zijn natuurlijke staat is”, vertelt Breton. Dit levende organisme verhoogt je weerstand en helpt je huid zich beter te wapenen tegen de beschadiging door agressieve factoren van buitenaf. Bovendien herstelt je huid ook beter door de sterke ontstekingswerende eigenschap van plankton. Omdat het de mitochondria in je huidcellen stimuleert, voorziet het je huid van meer energie waardoor ze van binnenuit kan regenereren. Binnen de acht dagen treedt het effect in werking en vernieuwt het je huid. Maar volhouden is de boodschap; hoe langer je smeert, hoe beter je huidconditie wordt. Het straffe aan dit ingrediënt is dat het de huidconditie in het algemeen verbetert: of het nu gaat om het verminderen van een vette huid, acne, een hydratatietekort, open poriën, rimpels, een verlies aan elasticiteit, of over een probleem met je huidkleur: bij elk probleem treedt er verbetering op , licht dr. Lionel Breton toe.
De huidverzorging van de toekomst: microbiotica
Ook je huidbarrière speelt een grote rol en vraagt de nodige zorg. Ze voorkomt immers uitdroging en het binnendringen van agressors (denk: vrije radicalen, luchtvervuiling, …). Daar kan je je tegen wapenen met lipiden van het ceramidetype. Een nieuwe benadering om je huidbarrière te beschermen is door het gebruik van probiotica in verzorgingsproducten die het evenwicht van je huidflora bewaken. Microbiota (het geheel van micro-organismes, n-v.d.r.) zullen een erg grote rol spelen in de huidverzorging van de toekomst , kondigt dr. Lionel Breton van Biotherm aan. Véronique Delvigne, die aan het roer staat van het wetenschappelijke team van Lancôme, is het daar helemaal mee eens: De grootste ontdekkingen op het vlak van huidverzorging moeten nog komen en we staan op het punt van een revolutionaire doorbraak. Vandaag wordt er hoog ingezet op microbiota of de microflora van de huid”, vertelt ze. Want niet enkel je darmen maar ook je hersenen, je hart… en je huid hebben elk hun eigen microbiota die een essentiële rol spelen in het optimaal functioneren van dat orgaan. We weten nog niet goed of het de microbiotica is die de kwaliteit van de menselijke cellen bepaalt of omgekeerd? De kip of het ei? Maar het wordt stilaan duidelijk: alles hangt af van het orgaan zelf en van de situatie. De ene keer is het de microbiota die het voortouw neemt, de andere keer de menselijke cellen. Het antwoord op deze vragen is nog niet voor vandaag, maar de grote doorbraak ligt in het verschiet , garandeert Véronique Delvigne.
Je brein en massages als anti-rimpelcrème
Wetenschappers zien een groot potentieel m de complexe relatie tussen je brein en je huid. Je mentale toestand heeft immers ook een grote invloed op de huid. Ons stressvolle leven maakt ons ook meer vatbaar voor allerhande ontstekingen. “Hiervoor ontwikkelden we een aantal specifieke producten maar onderzoek toonde aan dat je veel meer kan doen dan louter smeren , vertelt dr. Véronique Delvigne van Lancôme. Het is bewezen dat massages en ontspannende activiteiten je beter in je vel doen voelen. Maar nu blijkt dat ook de handeling van het masseren een gunstig effect heeft, los van de pure fysieke veranderingen zoals de verbetering van de bloedcirculatie. Door de aanrakingen vermindert de aanmaak
van stresshormonen in je hersenen en bijgevolg verbeteren de ontstekingen in je huid. Wat mij betreft,
zouden massages door de mutualiteit moeten worden terugbetaald, want iedereen heeft er baat bij”, aldus
Véronique Delvigne. Ook lachen is van groot belang, want hierdoor produceert je lichaam endorfines en andere hormonen met een positief effect op je huid.
Een vleugje neurowetenschap
Ook Shiseido bestudeerde de wisselwerking tussen het brein en de huid in samenwerking met een gespecialiseerd medisch onderzoeksteam van de universiteit van Harvard en CBRC. Door producten te ontwikkelen die ook inwerken op je brein, tillen ze huidverzorging naar een hoger niveau. Je hersenen communiceren constant met je huid, maar er zijn factoren zoals stress en leeftijd die de overdracht van die neuro-impulsen verstoren”, vertelt Dr. Nathalie Broussard, hoofd van de wetenschappelijke communicatie bij Shiseido. De nieuwe producten van de Benefiance-lijn bevatten een ReNeura-technologie die de transmissie van signalen naar de hersenen verbetert. Daarnaast bevatten ze ook ingrediënten die de door stress gevormde blokkages verminderen. En we gaan nog een stap verder door gebruik te maken van aroma’s. Sinaasappel en valeriaan hebben een ontspannende werking op je brein en dus ook op je huid. De geur van jasmijn stimuleert celvernieuwing en het aroma van rozen verbetert de biofunctie van je huid. Het is bewezen dat aromachologie de effectiviteit van het product met 5% verbetert”, beweert Dr. Nathalie Broussard.
Biofeedback: het behandelen van je brein voor een mooiere huid
Dermatoloog Ilan Karavani zocht naar behandelingen die de communicatie tussen brein en huid stimuleren. De oplossing vond hij in Israël, waar zijn roots liggen. Israël is een voorloper op het vlak van hightech dermatologische behandelingen. Vrouwen laten zich daar al jaren behandelen met toestellen die gebruik maken van neurofeedback (biofeedback): oefeningen stimuleren de hersenactiviteit en bepaalde gewenste hersenpatronen worden krachtiger gemaakt. Om de huid te verbeteren, trainen we de activiteit tussen hersenen en huid – een soort fitness voor je hersenen. Op dit principe is de Superboost behandeling gebaseerd. Die geeft een elektrische impuls aan je huid, waardoor je hersenen op hun beurt reageren met een kleine spiersamentrekking (een mini-spasme). Hierdoor leg je een nieuw ‘circuit’
aan, met een betere communicatie tussen huid en hersenen tot gevolg. Het resultaat is dat je hersenen je huid aanzetten tot herstel en verjonging. Hoe meer dit specifieke hersencircuit wordt geactiveerd, hoe vlotter en sterker de communicatie wordt en dat geeft een blijvend resultaat , vertelt dokter Karavani.
Meer info en een beautyverdict, waarbij de behandelmg werd uitgetest, vind je terug op de website van marieclaire.be. Voor een Superboost behandeling kan je terecht bij IKARI in Antwerpen, Jan Van Rijswijcklaan 162/1B, tel: 03 303 77 44 – www.ikariskinexperts.com.
Maak van exfoliatie een ontspannend ritueel
Door je massage met een exfoliërend product uit te voeren, koppel je de weldaad van een massage aan het verwijderen van dode huidcellen. Dr. Nathalie Broussard adviseert om elke week een relaxerend bad van 37° C met Epsom-zouten te nemen (te koop in de natuurwinkel of bij de drogist). Deze zouten zetten je
lichaam aan om te transpireren en te ontgiften. Masseer je lichaam met een scrub om de natuurlijke regeneratie van je huid aan te moedigen. Zo verwijder je dode huidcellen zonder de huidbarrière aan te tasten. Nadien breng je een verzachtend masker aan. Na een pauze van tien minuten masseer je met een scrub handschoen de laatste restjes van het product in je huid. Als je je dan lekker warm induffelt met een badjas, zal je snel de combinatie van het magnesium (van het zout) en je verbeterde bloedsomloop gewaarworden. Zonder dat er een fitnessoefening aan te pas kwam, zweet je op een natuurlijke manier de toxines uit.
(Bron: Marie Claire)
Leave A Comment