SUPERBOOST - DR KARAVANI

SUPERBOOST

SUPERBOOST
No-needle infusion, Biofeedback, Neurofeedback

Dr. I.  Karavani

Gelaatsveroudering is veel meer dan een huidveroudering. De belangrijkste spelers blijken namelijk de spieren te zijn. Net als met het lichaam, verliezen we met het verouderen ook spiermassa, vooral zichtbaar op het voorhoofd, de wangen of de hals. Daardoor daalt de spanning of spiertonus en krijgen we verzakking van de wenkbrauwen, de wangen of de hals. De spieren trachten compenseren door samen te trekken en gaan onvrijwillige plooien vormen. Frons, de neus-lip plooi of de mondhoeken gaan intrekken. Ook rond de ogen en het voorhoofd gaan we door samentrekking de zwakte van de spier compenseren.

Dit volledig proces is het gevolg van de verstoorde communicatie tussen de organen en het zenuwstelsel. Herstel van de verbinding tussen de zenuwen en de perifere organen, kan veroudering in grote mate tegen gaan. Deze techniek noemen we Neurofeedback en bestaat uit 2 fasen: de huid van elektrische geleiding te voorzien en vervolgens de beschadigde zenuwbanen met een lage stroom te herstellen.

No-needle infusion: infiltratie zonder naalden

De epidermis is veeleer een slimme grenszone dan een stevige barrière. Zij laat trage waterverdamping vanuit de diepte toe, dwars door het basale membraan en de hoornlaag heen. De zogenaamde TEWL (Trans Epidermal Water Loss). Epidermale instulpingen in de huid, voorzien van gespecialiseerde cellen, bereiken de diepte van de dermis. Deze zijn de zweetkanalen, talgklieren en haarfollikels. De epidermis treedt op als poortwachter: actieve ingrediënten moeten haar passeren voor ze de dermis en de bloedbaan kunnen bereiken.

Voor de rechtstreekse infiltratie van grotere moleculen in de dermis, gebruiken we klassiek een naald en een spuit, anders geraken ze niet door de epidermis en het basale membraan. Naalden werden steeds fijner, en zijn al gereduceerd tot een dikte van 0,25 millimeter. Elektronisch gestuurde pistolen maken injecties almaar nauwkeuriger. Toch blijft een injectie altijd een minuscule vorm van agressie.

Hoge druk pistolen kunnen zonder naald stoffen door de epidermis tot in de dermis, schieten, Die pistolen veroorzaken echter eveneens schade aan de epidermis en het basale membraan.

Onlangs werd een nieuwe weg bewandeld om vloeistoffen met kleinere actieve bestanddelen in alle zachtheid voorbij de huidbarrière te krijgen via de bestaande huidopeningen zoals talgklieren, zweetklieren en haarzakjes. De fijne buisjes waarin zweet- en talgklieren uitmonden, dringen tot diep in de dermis. De epidermale laag en het basale membraan die de wanden van die kanalen bekleden, laten veel meer stoffen door dan de epidermis aan het huidoppervlak, terwijl hun oppervlakte zes keer groter is dan die van de epidermis. Zo vormen die huidkanaaltjes een soort sluiproute. Via de poriën kunnen kleine moleculen tot diep in de huid dringen. Deze weg is ideaal om elektrolyten in de dermis te brengen en zo de huid voor elektriciteit geleidbaar te maken.  Geleidbaarheid van de huid is noodzakelijk voor de daaropvolgende fase: de neurofeedback stimulatie. Infiltratie van de poriën is ook nuttig voor de   behandeling van acné, de aanpak van huidveroudering en van pigmentvlekken.

Biofeedback, Neurofeedback

​Ons lichaam is een samenhangend, goed georganiseerd geheel, dankzij interne communicatiesystemen die we biofeedbackloops noemen. De biofeedback via de hersenen draagt de naam Neurofeedback, en is een onderdeel van de Biofeedback familie. Neurofeedback wordt verder onderverdeeld in de stimulatie van de hersenen en de stimulatie van de zenuwbanen.

Een netwerk van zenuwbanen verbindt onze hersenen met onze organen. Dat netwerk voert informatie van het centraal zenuwstelsel naar de cellen, en verzekert tegelijk de feedback van deze cellen terug naar de hersenen. Langs ontelbare zenuwbanen is er een constante stroom van informatie en feedback. Precies uit dat netwerk haalt onze huid (en alle andere organen) haar degelijkheid. Zelfs de beste lederen sofa’s houden het bij intensief gebruik nooit langer uit dan onze huid, die ondanks weer, zon, wind en mechanische wrijving gemakkelijk honderd jaar lang zijn quasi oorspronkelijke vorm behoudt. Ja, er is slijtage, maar scheuren en barsten worden hersteld. De huid past kleur en soepelheid aan de omstandigheden. Zelfs stukken getransplanteerde huid nemen probleemloos hun plaats in.

Hoe is dat allemaal mogelijk? Het geheim zit in de biofeedback.

​Organisaties die geleid worden vanuit de top en feedback negeren van de medewerkers op het terrein, verliezen op termijn de controle en verdwijnen. In organisaties zonder centrale visie en leiding gaat het bevredigen van individuele behoeften perifeer overheersen, met chaos tot gevolg. Structuren die voortdurend met elkaar in verbinding staan, overleven beter dan een hiërarchie waarin eenrichtingsverkeer de norm is. Het menselijk lichaam toont perfect hoe het moet, door constante feedbackloops tussen de hersenen (het centraal bestuur) en de cellen/organen (de medewerkers op de werkvloer).

Helaas verzwakt die uitwisseling van informatie met de jaren, of ze wordt onderbroken door ziektes. We noemen dat “neuropathie”. Dat brengt de integriteit van ons lichaam in gevaar. Het is alsof ons verouderende lichaam, net als ons mobieltje, een ‘battery saver mode’ heeft en in spaarstand gaat. Nutteloze apps worden automatisch uitgeschakeld.

De connectie tussen het centraal zenuwstelsel en de individuele cellen herstellen, is cruciaal voor onze gezondheid. Om die communicatie te herstellen grijpen we naar de techniek van biofeedback.

Deze bestaat uit 2 fasen. Tijdens de eerste fase wordt de huid geïnfiltreerd met elektrolyten. Die bestaat uit organische “zoutoplossingen” met een hoge geleidbaarheid. Ze zorgen voor een betere stroom van de elektrische impulsen gedurende de tweede fase.

In een tweede fase worden de zenuwbanen met de organen door electroden verbonden, in een gesloten circuit van lage stroom. Na een stimulatie van ruim 15 minuten krijgen de verzwakte zenuwbanen een nieuw impuls en verbeterd hun verbinding.

Vooral na herseninfarcten of bij spastische spiertrekkingen leverde deze techniek al resultaten op. Topsporters gebruiken biofeedback om zo hun prestaties te boosten. Ook tegen huidveroudering kunnen we de techniek inzetten. Sommige connecties verzwakken sneller dan andere en onze huid en spieren hebben de pech dat zij eerder ontkoppelt worden van het zenuwstelsel dan het hart of de nieren. Dat maakt herstel noodzakelijk. De techniek is volkomen pijnloos en levert na vier sessies van een halfuur al een zichtbaar resultaat op.

Wanneer we de biofeedback tussen hersenen en huid/spier herstellen en optimaliseren, komt de huid/spier weer onder controle van het centraal zenuwstelsel en zenden de huid/spier sensoren hun feedback terug naar het hoofdkwartier. Deze intense samenwerking is het geheim van verjonging.

De disconnectie tussen spieren en hersenen zien we ook op de uitdrukking en volume van het gelaat. Verslapte spieren moeten we trainen en aanspannen om het gelaat te liften, de verkrampte spieren willen we net ontspannen met een prikje botulinetoxine. Spieren die hun activiteit verliezen nemen af in volume.

Biofeedback herstelt de communicatie van gelaatsspieren met de hersenen en schept zo evenwicht in het symfonisch orkest dat de mimiek van ons gelaat is. Zonder contact met de dirigent gaat elk instrument zijn eigen weg, als de dirigent niet goed meeluistert, kan er geen coördinatie bestaan. Gezien de zenuwbanen de huid/spier opnieuw ondersteunen, is deze techniek duurzaam. Een jaarlijkse touch-up is wenselijk. Meer volume, een natuurlijke verticale lifting, een ontspannen gelaat en een huidverbetering zijn de gevolgen van een succesvolle neurofeedback.