Op een koude gure winterdag als deze kan ik het niet laten om weer aan de parabel van de krekel en de mier te denken. De mier die een zomer lang zorgvuldig alles heeft voorbereid om de winter te doorstaan terwijl de krekel een heel opportuun seizoen heeft verkwanseld aan puur vermaak omdat eten er in overvloed aanwezig was.

Wie denkt in de winter aan huidverzorging terwijl we volledig ingeduffeld zijn in mutsen en sjaals met de koude wind op ons gezicht? Maar de winter is feitelijk hoog seizoen op gebied van huidverzorging. Willen we optimaal voorbereid zijn voor een stralende zomer dan is het ons geraden om tijdig aan de huidverzorging te beginnen …. En dat is nu!

Ver van de schadelijke zonnestralen kunnen we in alle rust onze pigmentvlekken en couperose aanpakken. Op een blekere winterhuid heeft de laser immers een beter effect en kunnen meer onvolmaaktheden dieper verwijderd worden. Ook het herstel van de huid tijdens de zonarme winter, is ideaal voor een optimaal resultaat. Een sessie of 3 en onze kleur is weer egaal en gespannen. Ook behandelingen met peelings ZIJN bij voorkeur aan te raden in de winter. De oude huidlaag maakt dan plaats voor een nieuwe frissere huid en tegen het ogenblik dat de eerste zonnestralen weer doorbreken kunnen we voorzichtig een mooi , egaal gebronsd tintje koesteren.

De winterkoude zorgt er voor dat de vetten in en tussen de huidcellen bevriezen en ons het gevoel geven van een schrale prikkelende, trekkerige huid. Een primaire reflex is uiteraard ons in te vetten met “vaselineachtige” vette zalven zoals de Eskimo’s het ons voordoen. Maar wie meer zorg wil dragen voor zijn huid weet beter. Vettere zalven verstoppen de poriën en zorgen op termijn voor een huid die aan vette zalven “verslaafd” wordt en soms zelfs voor puistjes.

Wie een winter lang deze reflex durft te doorbreken zal er een gezonde stralende huid aan overhouden in de lente. Zacht scrubben om de dode cellen te verwijderen en verschillende dunne lagen van een minder vette crème achter elkaar aanbrengen totdat de schraalheid verdwenen is, is de beste tactiek. De huid blijft soepel en toch blinkt het gelaat niet onder de vette zalven.

Geduld en tijd zijn de boodschap en daarvoor krijgen we de lange winter. Van de klassieke winterslaap wordt een deel afgehouden voor nuttig winterwerk. Als we de mier in ons een plaats gunnen is deze winter een zegen. Bij het krieken van de lente zingen we weer als krekels het lof van een gave huid.