Ons uiterlijk is ons instrument voor sociale interactie en integratie. Hoe natuurlijker die overkomt, des te authentieker onze relaties. De meest natuurlijke vorm van herstel garandeert ook de echtheid van ons sociaal netwerk.  

De contouren van het gelaat zijn bepaald door bot, kraakbeen, vet, spieren, vezels, bloedvaten, zenuwen en uiteindelijk de huid. Uiteraard zijn er natuurlijke verhoudingen en interacties tussen al deze structuren. Met het ouder worden gaan er verschuivingen ontstaan. We verliezen bot en het kraakbeen groeit. Het vet verschuift en de spieren worden dunner en zwakker. Hierdoor worden de bulten en deuken als schaduwen zichtbaar, vooral bij zijdelings licht. De zwakkere spieren vertonen soms onvrijwillige contracties, de uitdrukkingsrimpels. Maar ook de vezels worden korter en stugger, de bloedvaten veranderen van grootte, de zenuwen worden minder geleidend en tenslotte gaat de huid dunner worden en met verlies aan veerkracht. Ook de kleur verandert en vlekken treden op.

Dit proces veroorzaakt een ingrijpende verandering in ons uiterlijk. De klok terugdraaien door de weefsels te stimuleren om zichzelf te herstellen, noemen we regeneratie. Aan de afwijkingen sleutelen met vreemd materiaal noemen we reconstructie. Vergelijk het met een verse groene appel en een appel die we groen geschilderd hebben.

Tot nu toe was de “reconstructieve geneeskunde” veruit de meest voorkomende vorm van herstel. Chirurgische liftings, peelings, fillers, spierontspanners, lasers en draden zijn slechts enkele van de vele reconstructieve technieken. Idealiter, verzachten ze de tekenen des tijds en herstellen ze de posities en verhoudingen terug zoals ze in een jong gelaat horen te zijn.

Helaas blijven het externe ingrepen die niet altijd een natuurlijk uiterlijk garanderen. Daarom verkiezen we veruit de interne regeneratie van onze weefsels.

De laatste jaren zijn steeds meer “regeneratieve technieken” opgekomen die deze taak succesvol verrichten. Naast de diverse toestellen die de huid prikkelen en aanzetten tot actie, krijgen we eveneens de hulp van wisselstukken uit eigen bodem. Bloedplaatsjes verrijkt plasma of PRP (platelet ritch plasma) bevat groeifactoren en kan in sommige gevallen ingeschakeld worden. Na een kleine bloedafname wordt het bloed bewerkt en het gedeelte rijk aan bloedplaatjes wordt her-ingespoten.

Eigen vetcellen worden als regeneratieve basis ingezet voor een techniek die we lipofilling noemen. Naast vetcellen bevat dit weefsel ook stamcellen. Stamcellen uit vetweefsel hebben een nog krachtiger effect van regeneratie. Na een kleine vetafname van 10 tot 20 ml wordt het vet gezuiverd en her-ingespoten. Eigen vet en hun stamcellen regenereren ontbrekende volumes in het gelaat en handen voortreffelijk. Door hun kwaliteit van eigen weefsel blijven deze cellen leven en is het resultaat natuurlijk en permanent.

Biofeedback is ongetwijfeld de meest vooruitstrevende vorm van regeneratie. Deze techniek is geleend uit de revalidatie en verbindt de weefsels met het centraal bestuur van het lichaam waardoor het hun functie herstelt. Een echte regeneratie treedt op. Spieren leren weer op een natuurlijke manier samentrekken en ontspannen. De huid krijgt terug contact met de onderliggende structuren en regenereert.

Een ideale aanpak van het verouderend gelaat bestaat uit een reeks regeneratieve technieken als basis, te beginnen met de biofeedback. Daarna wordt pas overgegaan op reconstructieve technieken zoals fillers, spierontspanners en lasers.

Het resultaat is een natuurlijke gelaat die resulteert in echte sociale interacties. Is een natuurlijk resultaat niet hetgeen we altijd al in gedachten hadden? 

https://www.facebook.com/dr.karavani/videos/1271526599676418/